mary and max (2009)


Yönetmen Adam Elliot, ilk uzun metraj animasyonunda, daha önce yönettiği bol ödüllü kısa filmlerinde yeterince piştiğini kanıtlıyor. Hatırlarsanız 2004 yılında da en iyi kısa animasyon Oscar’ı, yazıp yönettiği Harvie Krumpet adlı filme gitmişti. Mary and Max de yine Elliot tarafından senaryolaştırılmış, gerçek bir hikaye.

Melbourne’de, alkolik bir anne ve dengesiz bir babanın kızı olan 8 yaşındaki Mary, sıkkın, anlamsız ve boş hayatına renk katmak için, aslında ansızın ve hatta fazlasıyla cesur bir karar alır. Telefon rehberinden gelişigüzel bir isim seç ve o kişiye bir mektup yaz.

Kader oy hakkını, o tesadüfi ismin Max olmasından yana kullanır. New York’da yaşayan, panik atak, yalnızlar yalnızı, dünyaya yabancı, obezlerden bir obez olan Max, aldığı bu mektup karşısında önce kriz geçirir, sonrasında ise tam 20 yıl sürecek bir mektup arkadaşlığını başlatır.

Hayata, insanlara ve yalnızlığa dair bir öyküyü, naif ama can yakan tespitlerle, büyük ama ukalaca gelmeyen sözlerle ve birbirinden leziz 2 muhteşem karakterle anlatan bu filmi, derhal izlenecek filmler listenize alın.

Çekimleri 13 ay, tamamlanması ise yaklaşık 5 yıl süren bu stop-motion şaheseri Sundance 2009’un da açılış filmi oldu.

“Max hoped Mary would write again. He'd always wanted a friend. A friend that wasn't invisible, a pet or rubber figurine.”




saku

0 Responses to "mary and max (2009)"

Yorum Gönder