american splendor

“ordinary life is pretty complex stuff.”harvey pekar

gündelik hayatın beraberinde getirdiği tüm karmaşayı, kaosu açık ara senden benden fazla “hisseden” ve hayatının bir noktasında bu monoton dünyayı merkeze kendini yerleştirerek çizgi roman haline getirmeye karar veren harvey pekar’ın hikayesine kulak verin. efsanevi çizgi roman american splendor’ın kahramanı, içimizdeki pesimist harvey, bu gerçek/kurgu arasında seyreden dahiyane filme bizzat dış ses olarak da hayat vermiş...

çizgi romandaki karakterlerin gerçek hayattaki karşılıklarıyla da tanıştığımız, zaman zaman bir belgesel izliyormuşuz duygusuna kapıldığımız ve ama en çok da harvey’in mottoları ve hayata bakış açısıyla kendimizden geçtiğimiz film 2003 yapımı bir şaheser.



yönetmen koltuğunda shari springer berman ve robert pulcini var. harvey pekar’ı filmde canlandıran isim ise “çocuumu keserim’cesine sevdiğim aktörler listesi”nden paul giamatti. filmde harvey pekar’ın kendi kadar arızalı eşi joyce brabner’i canlandıran hope davis’in performansını da es geçmemek icap ediyor elbette.

oscar adaylığı da bulunan filmin uluslararası festivallerde de toplam 60 adaylığı ve 28 ödülü var.



“i felt more alone that week than any. sometimes i'd feel a body lying next to me like an amputee feels a phantom limb. all i did was think about jennie gerhardt and alice quinn and all the decades of people i had known. the more i thought, the more i felt like crying. life seemed so sweet and so sad, and so hard to let go of in the end. but hey, man, every day is a brand new deal, right? just keep on working and something's bound to turn up.”


 

0 Responses to "american splendor"

Yorum Gönder